Bostadsrättsföreningen Råcksta,  

ett grönt, skönt och lugnt boende

Väder 2012

Vår väderobservatör Birgitta har ordet! 

Januari inleddes med milt och blåsigt men avslutades med kallt väder. 55 mm nederbörd i smält form uppmättes. Solskensdagarna har inte varit så många. Snötäcket är endast 4-6 cm och Bottenviken är ej helt istäckt ännu.

Februari Nederbörd blev 46 mm. Månaden bjöd både på bister kyla -21 grader natten till den 5 och -42,8 grader i Naimakka och värmerekord i slutet av månaden. Natten till den 14 snöade det ca 3 mm, men den försvann snart. Den 29 visade termometern 10 plusgrader och härligt vårväder. 

Mars Nederbörden uppmättes till endast  8 mm. Trots ett stort bakslag med kyliga vindar ser det ut som om mars månad blir bland de tre varmaste någonsin.

April Nederbörden uppgick till 61 mm. För första gången på 10 år har april varit normal eller kallare än normalt. Det har både regnat och snöat. Högsta dagsnederbörden kom den 14 med 15 mm.

Maj Nederbörden uppmättes till 29 mm. Maj började lite varmt trevande de första dagarna innan en längre period av ostadigt och betydligt kyligare och blåsigare väder dominerade. Omkring den 20 kom värmen som började med ett dagsregn på 16 mm. Natten till den 28 omslag i vädret med nordvindar som varade månaden ut.

Juni  regnade nästan bort i hela Sverige. Jag uppmätte 136 mm. 42 mm kom det den 17 och 24 mm den 25. I Valla i Sörmland föll det i juni 187 mm. Det var även solskensdagar med nordvindar. I Stockholm och Stora Högarna var juni den blötaste sedan 1786. På midsommarafton klädde vi midsommarstången och festade på kaffe och tårta i strålande solsken.

Juli månads regn fick jag ihop till 102 mm. Juli fortsatte på  samma sätt som juni med ömsom sol och regn men även några varma fina dagar men utan ett stabilt sommarhögtryck. De högsta dygnsregnen kom den 8 med 37 mm och den 10 med 29 mm.

Augusti var rik på både regn-och åskskurar. Jag uppmätte 138 mm regn. Under juni, juli och augusti har det saknats längre perioder med stabila högtryck och antalet högsommardagar har varit lätträknade.

Septembers regnande fick jag till 83 mm, med 23 mm som mest sammanhängande. Det har varit ömsom sol och ömsom regn. Träden står nu i sprakande höstfärger och kvällarna blir allt mörkare. 

Oktober blev också en regnrik månad 79 mm. Men det har blandats med både kyla och varmare väder med en kylig avslutning med 5-6 minus på nätterna. Den 20 var det 19,7 grader i Helsingborg,det varmaste som uppmätts i Sverige så sent på året.

November bjöd på mycket dis och gråväder. Få soldagar. 67 mm regn uppmättes. Den 14 var det 11,5 grader varmt och blåsigt. Mellan den 12-23 kom ingen mätbar nederbörd, men på två dagar den 27 och 28 mätte jag upp 41 mm regn och snöblask.

December var både kall och snörik men även regnig med 4-5 plusgrader.Det har varit få soldagar. 2012 var ett av de tre nederbördsrikaste åren som noterats i Sverige. 78 mm i dec och 882 mm för hela 2012 mot 634 mm 2011.Den 5 var det snökaos i hela Svealand med stark ostvind och snödrev. Bussar och tåg ställdes in. Året avslutades med plusgrader från den 26 och duggregn på årets sista timmar. Snön har nästan tinat bort.

 

 

 

 

 

                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delar av brf Råcksta i vinterskrud.

Bilden från 19 december 2012.