Bostadsrättsföreningen Råcksta,  

ett grönt, skönt och lugnt boende

Väder 2011

Vår väderobservatör Birgitta har ordet! 

Januari. Mätte 63 mm nederbörd i smält form. Inledningen av månaden var kall, men efter en vecka blev det plusgrader och regn. Det mesta av all is och snö rasade då ner från taken. Därefter har det varit som en vanlig vinter med kyla och mildväder, blandat med soliga dagar och lite snö. Månaden avslutades med stark blåst och töväder. 

Februari både inledde och slutade med mildväder. Den 8 var det snöstorm i Skåne med 31 m/sek i Helsingborg. Den 10 blev det våran tur att känna på snöoväder. Det kom ca 2 dm snö. Därefter kom kylan 10-15 minusgrader i nästan 2 veckor.Den 23 -24 var nattempen 25 resp. 26 minusgrader. Isläget på Östersjön var det besvärligaste på 30 år, med 18 fartyg fast i isen. Det har även varit soliga och härliga vinterdagar. Nederbörden är uppskattad till 34 mm

Mars har bjudit på mer sol än normalt i så gott som hela landet. Temperaturen varierade mycket.Det förekom perioder med kalla och blåsiga dagar och kalla nätter. Våren gjorde ett snabbt ryck omkring den 7, men sedan tog det tvärstopp.Den 20-21 vällde mild luft in västerifrån och en snabb snösmältning  tog fart. Den 20-26 var det också blåsigt av och till.Det har varit en nederbördsfattig månad med endast 16 mm i smält form som har jag uppmätt.

April inleddes med milda västvindar och fler mindre regnväder. För hela månaden uppmätte jag bara 15 mm regn. Den 7 april blåste det upp till storm vid Upplands kusten. 38 000 elabbonenter blev utan ström och på Stockholms central utbröt kaos på grund av elavbrottet. Månadens varmaste dag  inföll över påskhelgen.Det var det varmaste sedan mätningarna startade i mitten av 1800-talet.

Maj inleddes med kyla,nattfrost och kalla nordostvindar men blev sedan varmare än normalt. Det har även varit mycket blåsigt hela månaden blandat med regnskurar. 46 mm regn uppmättes.

Juni inleddes med solsken och ovanligt varmt. Regnet föll mellan den 12 och 25 juni. Totalt kom  det 70 mm. Bara den 23 föll det 28 mm regn.Även sista veckan i juni  var väldigt varm och torr. 26-27 grader.

Juli blev i stort sett en varm och torr månad i våra östra delar, men ovanligt mycket regn i andra delar av landet. 37 mm regn har jag uppmätt och hört några få åskknallar. Endast 13 mm regn i Stockholm har uppmätts. Den 2 juli gick ett åskväder över Mariefred med 25 mm regn, men vi kom i utkanten av molnet och fick endast 5 mm. Det har varit 2-3 grader varmare i östra Svealand än normalt i juli, enligt SMHI.

Augusti har som helhet varit varm och solig blandat med regnskurar och åska. Den 9-11 kom det 34 mm regn och den 18-20 uppmättes 45 mm regn och den 22 kom det 24 mm. Totalt för månaden uppmättes 128 mm regn. Den 26 satte Eskilstuna värmerekord med 25,9 grader

Septembers uppmätta regnmängd blev 68 mm. Första och sista veckan i månaden var fri från regn i vårt område men blåsigt. Mellan den 5 och 19 regnade det nästan lite varje dag. Den högsta dagsnederbörden för månaden, 20 mm, kom måndagen den 19.

Oktobers regnmängd uppmätte jag till 50 mm. Den högsta regnmängden på ett dygn blev 20 mm. Månaden blev rekordvarm 10-12 grader med både dimmiga och soliga dagar. Några mätstationer med 100-åriga mätserier slog nya värmerekord. Inte sedan 1953 har hela landet varit helt snöfritt den 31 oktober.

November inleddes med gråväder men milt. Vi hade även fina solskensdagar. Det kom inte mer än 14 mm regn på hela månaden. Den första i månaden hade Hudiksvall hela 16 plusgrader. Stormen Berit slog till i Norrland med en medelvind på 29 m/sek och 37 m/sek i byarna. Den 27 följde Berits namnlösa syskon in över väst-och sydkusten med adventsstorm. Hanö uppmätte högsta byvinden med 41 m/sek, vilket är nytt novemberrekord. 80 000 elkunder blev strömlösa.Tack vare mildvädret, blommar bl.a. rosor, lupiner och pelargoner ute runt våra hus den 30 november.

Decembers nederbörd uppmättes till 93 mm. Även denna månad har varit ovanligt varm och blåsig för årstiden. I götaland var det flera kraftiga åskväder. Den 17 kom första snövädret ca 5-6 cm som försvann på någon vecka. På annandag jul drog stormen Dagmar in från Norge  och fällde massor av träd i södra norrland och norra svealand. Det var ca 110 000 elkunder som blev utan ström i flera dar. Månadens sista vecka blev också varm 10-11 plusgrader och helt snöfri. 

 

 

 

 

Råckstaån en vinter dag den 8 januari 2012