Bostadsrättsföreningen Råcksta,  

ett grönt, skönt och lugnt boende

Väder 2010

Vår väderobservatör Birgitta har ordet! 

Januari. Mätte upp 33 mm nederbörd i smält form. Det har varit fortsatt kallt och snö hela månaden. Den 6 jan. var den kallaste med -26 grader och i Hemavan sjönk tempen till -40,8 grader. Den 27 var det ett ymnigt och tätt snöfall hela dagen.

Februari. Uppmätta mängden i smält form blev ca. 77 mm. Det har varit kallt nästan hela månaden och kallast med 28-30 grader. I Naimakka var det -42 grader. Den 19 och 20 var det snökaos från mellersta Sverige och söder ut. Jag mätte upp ett snödjup på 70 cm och i Jönköping var det 92 cm. Den 27-28 kom första tövädret i år med slask och lite regn. Ett vårtecken: En citronfjäril har synts i Tyresö. 

Mars. 40 mm av snö och regn uppmättes. Den 2 mars var det åter dags att skotta snö. Troligen var det sista stora snöfallet, med kaos på vägar och järnvägar. Natten till den 16 sjönk tempen till -34 grader i Vittangi. I slutet av månaden började kylan och snön släppa sitt grepp med töväder och lite regn. Vid väggen på 17 har blåsipporna slagit ut och bl.a. nässelfjäril, bofink, rödhake och trana har anlänt. 

April. Jag mätte upp 55 mm nederbörd. Månaden innehöll som vanligt en mix av regn och snö, men också varma solskensdagar med stark blåst.

Maj. 63 mm. regn uppmättes. Månaden började med "aprilväder" och toppade med ryssvärme i mitten av maj. Den 15 maj hade Haparanda 28,2  grader.Högsta temp. som uppmätts sedan mätningarna började 1873.Samtidigt har det varit blötare än normalt i hela landet. De sista dagarna bjöd på ovanligt kyligt  väder. 

Juni.Det uppmätta regnet blev 40 mm. Månaden innehöll en blandning av svalare och varmare perioder. De sista veckorna var det 23-25 grader och avslutades  med åska och någon mm. regn.

Juli. Vädret har varit ovanligt omväxlande. I början av månaden var det varmt och torrt. Kulmen nåddes den 11 Juli med 31 grader varmt i Eskilstuna. Den 29 skyfall med lite åska. På ca 7 tim. uppmätte jag 120 mm regn. Källare och vägar översvämmades. 211 mm regn uppmättes totalt i juli.

Augusti. 73 mm regn uppmättes. Med värmen och regnet kom översvämningsmyggorna och plågade oss. Slutet på månaden blev ovanligt kall för årstiden med nordvindar.

September  inledde med kallt och blåsigt för årstiden. Lite regnigt i mitten av månaden. Uppmätte endast 26 mm regn. Sista veckan, kalla nätter och härliga dagar med sol.

Oktober bjöd på ett blandat väder av blåst, kallt för årstiden, snö och regn även sol med 10-12 grader varmt. Nederbörden uppmätte jag till 54 mm. Den 22:dra kom det första snökaoset med 6 mm, som började ända nere i Skåne och Blekinge.

November  Första snön kom den 9 med trafikkaos som följd, men den försvann. Från den 22 har snön legat kvar månaden ut. 78 mm i smält form uppmättes, en osäker siffra. Den 25 var det 35 grader kallt i Nikkaluokta och nere i Västergötland sjönk det till 30 minusg. Min termometer visade då minus 20,4 grader. Det har varit fortsatt kaos i södra Sverige med mycket snö och inställda tåg. Det har varit många fina, soliga men kalla dagar.

December Vintern fortsätter med kalla nätter och soliga dagar, -20,4 grader natt till den 4. Det har även varit snöväder i hela Sverige med kaos som följd i trafiken. Den 23 var det -19 grader hela dagen. Den uppskattade nederbörden i smält form uppmättes till 45 mm. Det är 150 år sedan det var under noll grader så lång sammanhängande tid.

Råckstaån från Brobyholmsbron norrut den 2 december 2010. Rimfrost i träd och buskar.